Fransız mevkidaşı Jean-Noel Barrot ile birlikte Suriye’ye giden Almanya Dışişleri Bakanı Annalena Baerbock, Şam’da Heyet Tahrir Şam (HTŞ) lideri Ahmed eş-Şera ile görüştü. Eş-Şera tarafından Devlet Başkanlığı sarayında kabul edilen iki Bakan görüşme sonrası açıklamalarda bulundu.
Baerbock, Fransız mevkidaşı ile birlikte Avrupa Birliği’nin (AB) Suriye’nin önündeki yeni devrin barışçıl ve özgür olmasına yönelik yardım teklifini ilettiklerini aktararak başka yandan yeni İslamcı yapılanmaların finansörü olmayacaklarını vurguladı.
Ülkede gelinen noktada bütün dini ve etnik kümelerin katıldığı bir siyasi diyaloğa gereksinim olduğunu söz eden Bakan, bu sürece kadınların da dahil olmasının kıymetinin altını çizdi. “Kadın hakları bir toplumda hayatın herkes için ne derece özgür olduğunun ölçütüdür” diyen Baerbock, bunun ehemmiyetini Suriye’deki yeni iktidar sahiplerine de net biçimde söz ettiklerini söyledi.
Baerbock’tan güvenlik ve hukuk devleti vurgusu
Almanya’daki ve öbür ülkelerdeki pek çok Suriyeliden ükelerini yine inşa etmek üzere geri dönme dileğinde olduklarını duyduğunu belirten Alman Bakan, bu arzuyu dile getirenlerin sırf kendi hayatları değil, çocuklarının ve bilhassa kız çocuklarının hayatları da inançta ve özgür olduğu sürece geri döneceklerini tabir etti. Baerbock bu nedenle yine inşa, güvenlik, hukuk devleti ve tüm kümelerin sürece dahil edilmesinin sıkı sıkıya birbirine bağlı faktörler olduğunun altını çizdi.
Suriye’nin milletlerarası topluma geri dönüşünün de otomatik bir süreç olmadığına dikkat çeken Bakan, bunun için Suriye’nin dışarıdan müdahale edilmemesi gereken bir iç sürece muhtaçlık duyduğunu savundu. Bilhassa ülkenin komşularına seslenen Baerbock, Suriye’nin toprak bütünlüğüne ve egemenliğine hürmet duyulması davetinde bulunarak “Suriye ne tekrar yabancı güçlerin oyun aracı olmalı ne de radikal güçler için bir deneme alanına dönüşmeli” ifadelerini kullandı.
Fransız Bakan’dan Kürtlerle siyasi tahlil vurgusu
Suriye’de sivil toplum kuruluşlarının temsilcileriyle de bir ortaya gelen Fransız Bakan Barrot ise Kürtlerle siyasi tahlil vurgusu yaptı. Barrot, “Fransa’nın müttefiki Kürtlerle bugün başlayan siyasi sürece tam manasıyla entegre edilebilmeleri ismine bir siyasi tahlile ulaşılmalıdır” diye konuştu.
Fransız Dışişleri Bakanlığı, Bakan’ın Perşembe günü Suriye Demokratik Güçleri (SDG) lideri Mazlum Abdi’yle Suriye’de devam eden dönüşüm sürecini ele aldığını duyurmuştu.
Eş-Şera Baerbock ile tokalaşmadı
İki Avrupalı bakanın Suriye ziyaretine damga vuran olay ise, Suriye’nin fiili önderi Eş-Şera’nın, Almanya’nın kadın dışişleri bakanı Annalena Baerbock ile tokalaşmaması oldu. Baerbock, mevzuyu gündeme getiren bir gazeteciye verdiği karşılıkta, “Buraya gelirken olağan el sıkışmanın olmayacağını biliyordum” dedi. Alman Bakan, bu uygulamanın kendilerince güzel görülmediğini karşı tarafa gösterdiklerini de lisana getirerek Fransız mevkidaşı Barrot’un da, Eş-Şera ile tokalaşmadığını aktardı.
Suriyeli yetkililer ile görüşmeler esnasında, bayan haklarının, bir toplumun ne kadar özgür olduğunu göstermesi açısından ölçü olduğunu söz ettiklerini lisana getiren Baerbock, görüşmenin sonunda el sıkışma konusunun karşı tarafı “çok da zorlamadığını” belirtti. İki Avrupalı Bakan’ın heyetinden alınan bilgiye nazaran, eş-Şera’nın Baerbock ve Barrot ile görüşmesinin sonunda, Suriyeli başkan bu sefer elini tokalaşmak için uzattı fakat el sıkışma gerçekleşmedi.
Siyaset Bilimci Perthes: Tokalaşmamak güzel bir işaret değil
Eski Alman Bilim ve Politika Vakfı Başkanı, siyaset bilimci Volker Perthes, haber portalı Stern’e verdiği röportajda, Ahmed eş-Şera’nın Baerbock ile el sıkışmamasının uygun bir izlenim bırakmadığını tabir ederek “Bu düzgün olmadı. Her ne kadar birebir şeyi çok muhafazakâr Müslüman erkeklerin iktidarda olduğu, İran ya da Suudi Arabistan üzere ülkelerden biliyor olsak da” dedi.
Suriye’nin geleneklerinde bugüne dek bu türlü bir uygulama olmadığını vurgulayan Perthes, “Umarım eş-Şera bu hareketinden ötürü Suriye’de de eleştirilir” sözlerini kullandı.
AFP,dpa / SÖ,ET
DW Türkçe’ye manisiz nasıl erişebilirim?